Tehinspekt | Energetsko certificiranje
5720
page-template-default,page,page-id-5720,mkd-core-1.0.2,ajax_fade,page_not_loaded,,onyx-ver-1.4.1, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.4,vc_responsive
 

Energetsko certificiranje

ENERGETSKO CERTIFICIRANJE

Obavljamo poslove energetskih pregleda i energetsko certificiranje zgrada na osnovu ovlaštenja Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, sukladno odredbama Pravilnika o uvjetima i mjerilima za osobe koje provode energetske preglede i energetsko certificiranje zgrada (NN 113/08, 89/09). (Registarski broj ovlaštene prave osobe P-38; za složene tehničke sustave).

 

Svijest o potrošnji energije, emisiji stakleničkih plinova, zagađenju te očuvanju okoliša u svijetu jedna je od najvažnijih tema. No, jednako tako važna je i ona o štednji, i to posebice tamo gdje se može, a to je racionalna potrošnja energije, posebice grijanja, ventilacije i hlađenja u zgradarstvu. U tom smjeru vrlo značajan korak napravila je i Hrvatska, koja je donijela obvezu energetskog certifikata za svaku zgradu koja se želi prodati, iznajmiti ili dati u leasing.

 

Za nove zgrade
Sve zgrade za koje se nakon 31. ožujka 2010. godine podnosi zahtjev za izdavanje akta temeljem kojega se može graditi moraju imati energetski certifikat izdan prema odredbama pravilnika koji se odnose na energetsko certificiranje novih zgrada.

 

Za javne zgrade
Sve zgrade javne namjene za koje je obvezno javno izlaganje energetskog certifikata moraju imati izrađen i javno izložen energetski certifikat najdulje 36 mjeseci od objave odluke ministrice.

 

Za postojeće zgrade
Što se tiče postojećih zgrada koje se prodaju, iznajmljuju ili daju na leasing, one moraju imati energetski certifikat dostupan na uvid kupcu ili najmoprimcu najkasnije danom pristupanja Republike Hrvatske u članstvo EU.

 

Benefiti od energetske iskaznice:

  • doprinosi redu na tržištu nekretnina
  • daje jasnu sliku o tome koliko se energije troši i gubi
  • potvrda o kvaliteti
  • daje nove argumente za kupnju, najam ili leasing
  • sadrži prijedloge poboljšanja
  • marketinški zanimljivo, kao dio potvrde ukupne kvalitete zgrade
  • dobivanje poticajnih sredstava od fonda